.comment-link {margin-left:.6em;}

Saturday, September 24, 2005

Liever geen Romeins

Je speelt tegen en in het biedverloop heeft je partner heeft een informatiedoublet gegeven op een 1 opening. Je partner komt uit met ♣2 en je hebt ♣ A 10 8 3. In de dummy verschijnt ♣ 7 6 4 en de leider speelt ♣4, jij de ♣A en uit de hand van de leider verschijnt ♣5. Wat weet je nu allemaal?

We starten 4e van boven dus partner heeft een vierkaart klaveren en de leider heeft er twee. Met ♣HV of ♣VB start partner met een plaatje dus de leider heeft ♣V 5.

Dit gaat allemaal niet op als je zo'n romeins systeem speelt dat op step zo populair is: dan vraag de ♣2 om een ruitenswitch, of om schoppen als het "revolving" is, of nog wat anders, pff. Helaas spelen de meesten op step een romeins systeem, dus ik kan niet zo vaak iets uittellen als ik graag zou willen. Ik las ook dat de ACBL (de bridgebond in de USA) bij veel wedstrijden zo'n romeins systeem verbiedt. Er zouden teveel mensen zijn die dit systeem niet "a tempo" kunnen spelen, en dan duidt een even kaart na een aarzeling op een kleurpreferentie-signaal en zonder aarzeling niet. Mooi is dat!

Ik zou graag eens iemand als Mike Lawrence willen horen over romeins signaleren. Of Eddie Kantar, die schijnt uitsluitend "count" te proberen. Er is ook een school die met de "opgelegde switch" werkt: alleen als ze die kunnen verdragen seinen ze af (bijvoorbeeld, Google voor "obvious switch"). Het zou leuk zijn om voorbeeldhanden te zien met commentaar van experts die laten zien hoe de verschillende systemen het doen, zonder aarzelingen natuurlijk :-)

Tuesday, September 20, 2005

Spel 6

Mijn step-partner op dit spel is GreetLa. We spelen haar systeem, maar met mijn zwakke twee openingen. Greet zit Noord, ik zit Zuid, West heeft gedeeld, en wij zijn kwetsbaar tegen niet. Ik heb:
B 9 7 3
A H
A V 9 6 2
H 8
en het bieden gaat:

W/NZ WESTNOORDOOSTZUID

pas1♣*pas1
pas1pas?


Wat nu?

Het schiet met te binnen dat een 1♠ bod vaak als niet-forcing wordt gespeeld, dus die valt af. Het 1♠ bod wordt meestal ook als echt gespeeld, dus nu 2♠ bieden is 4e kleur. Ik heb echter geen ander goed bod denk ik. Nu 3sa is nogal onderboden volgens mij.

W/NZ WESTNOORDOOSTZUID

pas1♣*pas1
pas1pas2♠
pas3sapas?


En nu?

Ze kan 3♠ bieden met een 4-krt ♠ dus dat heeft ze niet. Ze zal ook geen erg lichte opening hebben voor het 3sa bod, want 2sa was ook nog beschikbaar. Mijn ♣H is vast veel waard en ook AH zal ze blij mee zijn. Hoeveel slagen levert de -kleur op? Ik had liever nog 10 gehad natuurlijk, maar ja. Ik ga naar slem. Kunnen we 2 azen missen? Dat zou net kunnen, ze kan 15 punten hebben zonder azen. Dit is het hele biedverloop:

W/NZ WESTNOORDOOSTZUID

pas1♣*pas1
pas1pas2♠
pas3sapas4sa
pas5pas6sa
paspaspas


Greet let goed op bij het afspelen.


6sa door Noord A V 8
V 10 4 3
7 3
A V 7 6

N
W        O
Z

B 9 7 3
A H
A V 9 6 2
H 8


WESTNOORDOOSTZUID

1. ♠H♠A*♠2♠3
2. H*34V
3. ♠5♠8♠10♠B*
4. ♣2♠V*♠4♠7
5. 632A*
6. 745H*
7. ♣510♠6♠9*
8. ♣10♣6♣3♣H*
9. ♣B♣A*♣4♣8
10. 5♣V*♣92
11. 9V*86
12. 10♣7*89
13. B7BA*


In slag 3 kwam West ♠5 na, natuurlijk in de hoop op ♠V bij Oost. In slag 4 had West toen al een afgooiprobleem toen Greet ♠7 speelde. Hij wilde zijn vierkaart harten met de boer niet afbreken, en van 105 wilde hij er ook niet eentje kwijt. Dus gooide West ♣2 af in de hoop dat Noord minder dan 4 klavers zou hebben. Het afgooien van een ruitje was voorlopig beter geweest, maar West komt toch in de problemen bij de gevolgde speelwijze in slag 7 als Greet ♠9 speelt. West moet dan de hartens bewaren en de klavers, dus de 10 moet dan ook weg, en hierdoor kan Greet dan later 2 ruitenslagen maken met de A 9 achter de B 8 van Oost. Een leuke 6sa contract voor +12 IMPs.

W / NZ A V 8
V 10 4 3
7 3
A V 7 6
H 5 10 6 4 2
B 9 7 6 N 8 5 2
H 10 5 W        O B 8 4
B 10 5 2 Z 9 4 3

B 9 7 3
A H
A V 9 6 2
H 8

Friday, September 16, 2005

Spel 5, "it's a bidders game"

Het nederlandse team is uitgeschakeld in een viertallen toernoooi in Indonesie. Ze verloren in de kwartfinales van team "Indonesian Seniors". Op de vugraphs bij BBO zijn de wedstrijden te zien. Het paar Bertens-Bakkeren is leuk om te volgen op vugraph want ze spelen een natuurlijk systeem. Jammer voor ze, het ging net zo goed met het nederlandse team.

Een spel uit de verloren kwartfinale. Je zit Zuid, niemand is kwetsbaar, en je hebt
8 7 4
B 9 8 3
A 7
A H 9 4
Het bieden gaat

W/- WESTNOORDOOSTZUID

1♠pas1sa*

Het 1sa bod is gealerteerd als forcing (amerikaans systeem). Wat doe je, pas je of bied je iets anders?

Toen ik het voor de eerste keer zag kwam het niet eens in me op om iets anders te doen dan passen. De nederlandse speler in deze situatie in de wedstrijd paste ook. Het was Huub Bertens of Ton Bakkeren, de vugraph uit Indonesie bevatte veel fouten wat de namen betreft dus wie het was is niet zeker. Maakt ook niet uit. Na "pas" ging het bieden verder met 2♣ bij West en 2♠ bij Oost wat het eindcontract werd en wat precies gehaald werd. Het hele spel:
West / - B 10
A V 10 4 2
8 6 5
9 3 2
A H 9 3 2 V 6 5
H 7 N 6 5
B 3 W        O V 10 7 2
H B 8 4 Z V 10 6 5

8 7 4
B 9 8 3
A H 9 4
A 7
Het winnende eerste bod voor Zuid hier is "dbl". Voor Noord-Zuid zit 3 er in. En dat werd in de gesloten kamer geboden en gemaakt. Gevolg: 6 IMPs naar Indonesian Seniors. En dan te bedenken dat Nederland de wedstrijd met maar 5 IMPs verschil verloor (88-93 over 40 spellen). Hoe moet je "dbl" bedenken? Misschien is het goed om net te doen alsof er rechts van je 1♠ geopend is, als je dan "dbl" zou zeggen moet je het na zo'n forcing 1sa ook doen? Interessant commentaar van de vugraph was dat de Zuid-hand 3 1/2 snelle slagen heeft, en dat snelle slagen niet tot hun recht komen in de 4-3-2-1 wereld van puntentellen (en waar boeren overgewaardeerd zijn). Ik vond het leerzaam. In de gesloten kamer ging het bieden

W/- WESTNOORDOOSTZUID

1♠pas2♠dbl
rdbpaspas3
pas3paspas
pas


Monday, September 12, 2005

Jack bridge verslaat topspelers!

In de laatste editie van het bridgeblad IMP staan alweer "wedstrijden" tussen computerprogramma Jack en bekende nederlandse bridgers. Voor deze wedstrijden worden ALLE KAARTEN VAN TEVOREN INGEVOERD in het computerprogramma. Wat voor excuses men ook verzint, dit is en blijft volstrekt onacceptabel! Het is heel knap hoe Jack double dummy problemen kan oplossen, maar bij een wedstrijd hoort dat je de informatie beetje bij beetje krijgt. Je mag gewoon niet in de andere kaarten kijken, ook al zweer je bij hoog en bij laag dat je die informatie niet zult gebruiken.

Als redenen om kaarten vantevoren in te voeren noemt men dat er dan maar 1 computer nodig is en om tijd te besparen. Verder wordt nog gemeld dat topspelers het zeker zouden merken als een programma in de kaarten kijkt en dat tijdens officiele computerwedstrijden de kaarten via een netwerk worden doorgegeven.

Als er 2 computerspelers aan de tafel zitten, dan zouden er gewoon 2 mensen moeten zijn die de gebeurtenissen intypen op de laptop, en het spel meespelen zoals de computer aangeeft. Dit kan supersnel en zonder veel tijdverlies. Okee, je moet 13 toetsen intypen als je je kaarten uit de board haalt en als de dummy opengaat, en wat dan nog? De menselijke spelers merken dan nauwelijks verschil met een normale menselijke tegenstander. Als er tijdens officiele computerwedstrijden gegevens via een netwerk doorgegeven worden dan vind ik dat ook raar, dat netwerk moet je dan weer gaan beveiligen enzo.

Ik geloof best dat topspelers het gauw door zullen hebben als het programma echt niet eerlijk zou spelen, maar dat was niet mijn belangrijkste punt. Het zal bovendien ook vast wel mogelijk zijn om vals spel te camoufleren, wie weet hoe goed dat kan. Mijn belangrijkste punt is dat de wedstrijdvorm gewoon zo zou moeten zijn dat het simpelweg niet mogelijk is om illegale informatie te gebruiken. Dat zou op mij in ieder geval veel meer indruk maken!

Saturday, September 10, 2005

Spel 4: aan- en afsignalen

Zuid is deler, ik zit West, en allen zijn kwetsbaar. Zuid opent 1♣ en ik heb een normaal 1 volgbod.
9 8 2
A H 9 8 5
A 9 8
8 3

Noord verhoogt naar 2♣, partner biedt 2 en Zuid biedt 3♣.
Wat bied je?

Velen bieden nu 3, zo van "ik heb ze toch echt wel hoor". Ik pas, ik vind dat het met 1 wel verteld is, partner komt ook nog aan de beurt.


Z/All WESTNOORDOOSTZUID

1♣
12♣23♣
paspaspas

Ik heb een gemakkelijke uitkomst: H. Er komt een nogal sterke dummy op tafel:

V 6 5
B 3 2
H B
H 10 7 6 4
9 8 2
A H 9 8 5 N
A 9 8 W        O
8 3 Z

Dummy speelt de 2 en partner de 4. Wat nu?

De 4 is een afsignaal, het is de kleinste harten die p kan hebben en ook speelt. We spelen simpel h-l=aan/even, dus de 4 betekent geen kleurpreferentie (voor ruiten), maar is gewoon een afsignaal. Het is geen distributie signaal want in deze situatie gaat aan/af voor. Partner ziet nu gewoon niks in een hartenvervolg. Het is echter niet zo dat p het mij verbiedt om harten door te spelen!
Ik kan nu een ruiten proberen om de leider te foppen. Hm. Ik kan troef inspelen. Niet dat dat introevers gaat tegenhouden. Ook hm. Schoppen kan goed zijn. We gaan waarschijnlijk A en H maken en A. Voor down hebben we nog 2 extra slagen nodig. Er kan een ruiten bijkomen als de leider verkeerd raadt en p heeft de vrouw, of er kan een troefslag bijkomen, maar voor deze beide mogelijke extra slagen hoef ik nu niets te doen. In schoppen is de situatie onduidelijk, maar het zou best kunnen dat ik nu schoppen moet spelen om daarin slagen te ontwikkelen. Hup, ♠9 dus!

Die loopt via de ♠10 van p door naar de ♠H van Zuid. vervolgens komen ♣A en ♣V bij Zuid, p gooit op de 2e troefronde de 2 weg. Hierna speelt Zuid V, die ik neem.
De 2 van p was een afsignaal in ruiten, dus schoppen doorspelen is nu niet moeilijk meer. Dit geeft ons 2 slagen in schoppen, en ik krijg ruiten aas later nog, het contract is down.

Het hele spel:

Z / Allen V 6 5
B 3 2
H B
H 10 7 6 4
9 8 2 A B 10 7
A H 9 8 5 N 10 6 4
A 9 8 W        O 10 6 5 3 2
8 3 Z 5

H 4 3
V 7
V 7 4
A V B 9 2

Ik speel graag gewoon h-l=aan/even, in plaats van romeins-lavinthal dat zo populair is. Soms heb je gewoon niet de goede kaarten om af te seinen en de juiste andere kleur aan te geven. Of je wilt aanseinen en je hebt domweg geen oneven kaart. Volgens mij is het niet goed mogelijk om aan/af met kleurpreferentie te combineren. En zelfs distributie signalen vind ik nog belangrijker dan kleurpreferentie, dus ik zou daar nog eerder de even kaarten voor willen gebruiken als je dan toch zo graag wilt aanseinen met de oneven kaarten.


Wednesday, September 07, 2005

slimme google ads

Jeee wat zijn die google-ads goed zeg, na de "lobby lol" post van gisteren komen er advertenties zoals "Rimpels? Huidveroudering?"-->www.beaurive.nl.
Het leukste vind ik "Spelling & Grammatica; Leer correct Nederlands schrijven."-->www.studieplan.nl.

Tuesday, September 06, 2005

lobby lol

AdHamels> op 1 okt gaan we proef britsen met web cam u kan zich opgeven bij stepbridge
we hebben hier 20 man voor nodig BertWe> gemengd ad? JoostJa> Cambridge Annie41> o alleen maar mannen Annie41> dan wil ik kijken BertWe> ad met 19 vrouwen JoostJa> Nou zie je welke dames allemaal een snor blijken te hebben KarinvC> haha CarinaK> hahahahahah AdHamels> klopt Annie41> dat zal hij wel willen MarianTi> EN:............welke NIET natuurlijk!!! KarinvC> ook CarinaK> mooi AdHamels> Privé van ThediedJ> wat is dat webcam ad AdHamels> karin JoostJa> lol MarianTi> lol AdHamels> u uitleg graag KarinvC> ja Ad ? KarinvC> waarvan ? CarinaK> Theo AdHamels> Privé van ThediedJ> wat is dat webcam ad JoostJa> webcam = internet live video, op je compu te zien MarianTi> ik ga maar wordt mij te spannend!!!!!!!!!! tz AdHamels> dit KarinvC> dan heb je 1 ding bij je computer staan en dan zie je je zlef of je P BertWe> heb nu al de kaarten live.......... JoostJa> cameraatjes kosten bijna nix KarinvC> klopt Joost AdHamels> dat is un soort haar foin thedy StienRo heeft een nieuwe tafel gestart. JoostJa> kun je lekker op je borst slaan als je harten wilt BettyHe> maar niet doen jullie schrikken lleeen maar KarinvC> wij hebben er ook 1ding op de grote comp niet op de laptop Aurelia heeft een nieuwe tafel gestart. JoostJa> of Italiaanse signalen doen MiavV> waar kun je die kopen ? MiavV> Aldi ? JoostJa> bij ieder compu-zaak MiavV> ah HelenK> lidl MiavV> oh AdHamels> zee man JoostJa> mag niet meer kosten dan 30 euro JoostJa> je hebt ze ook van 10 euro Annie41> slager MiavV> spaar er wel voor AdHamels> dan zie ju de rimpels nog joost JoostJa> niet met die van 10 euro Ad AdHamels> ja Annie41> lol AdHamels> beter kleur pakku Annie41> zwart wit MiavV> altijd kleur he

Monday, September 05, 2005

links en rechts punten tellen

De tegenstanders bieden harten, wij bieden schoppen, en door de regels van het spel winnen we het bieden op 4-niveau. Je speelt 4♠ en de linker tegenstander start 4. In de dummy verschijnt 86 en zelf heb je de 3 singleton. De rechter tegenstander neemt de eerste slag met A en speelt 7 na.

Wat weet je nu allemaal?

Waar zit H?
Die zit links. Want anders hoort rechts de eerste slag met H te nemen.
Waar zit V?
Die zit rechts. Want links heeft H en met H en V kom je tegen troef met de H uit en niet met een kleintje.
Waar zit B?
Die zit links. We weten dat rechts V zit en in slag twee wordt er 7 nagespeeld, en van VB-nogwat spelen ze normaal gesproken de V na.
Waar zit 10?
Die zit rechts, want met HB10(95)4(2) starten ze normaal gesproken met de B na zo'n soort biedverloop.

Dit soort dingetjes vergeet ik nog wel eens.


Friday, September 02, 2005

Spel 3

Een leuk kenmerk van bridge is dat er zo veel kanten aan zitten. Op dit moment ben ik vooral geinteresseerd in het tegenspel, bijvoorbeeld welke typen signalen er zoal bestaan enzo. Grappig hierbij is dat ik op internet las dat in Amerika experts met hun "client" vaak afspreken dat de client zuiver distributie seint. Het idee is dat de client dat wel kan, maar meer moeite heeft met aan- of afseinen. Hum! En daarbij is het dan ook nog gebruikelijk dat de expert zelf met zijn eigen signalen alleen maar zoveel mogelijk verwarring zaait. Gezellig!

Maar wat overkomt je dan als je je aan het toeleggen bent op het tegenspel: de eerstvolgende spellen die je online speelt worden uitsluiten door het bieden bepaald. Ik was niet erg in vorm, om het maar zacht uit te drukken. Een belangrijke regel is dat je geen gekke dingen moet uitproberen in het bieden met toevallig partners op StepBridge. Hierna hoe het niet moet.

Op het eerste spel met een nieuwe, onbekende, partner heb ik

B 10 3
A V 10 3
A 4 2
V 6 4
en het bieden gaat:

W/- WESTNOORDOOSTZUID

pas1SApas2♣
pas2dbl?

Wat doe je?

Ik dacht zoiets als: "Ach een redoublet kan geen kwaad, misschien scoort 2XX wel beter dan 3SA! En straks is 3SA nog down met ruitenstart als Oost echt wat heeft. Als mijn p past dan heeft ie vast ruitens, hij heeft immers al geen vierkaart hoog."
FOUT! NOOIT doen zoiets op StepBridge, met toevallige partners! Deze had een hoop sterren enzo, maar paste, met B7. Het meest praktische bod hier is gewoon 3SA!

Het ging -1, niet eens zoveel. Maar dit geintje kostte dus wel zowat 13 IMPs, de oppies kregen er nog wat compensatie bij.

Het hele spel:
W / OW H 7 2
H B 9
B 7
A H B 10 7
A V 5 4 9 8 6
8 7 N 6 5 4 2
9 8 6 W        O H V 10 5 3
9 8 3 2 Z 5

B 10 3
A V 10 3
A 4 2
V 6 4


Het volgende spel was ook al een ramp, ik zat nog over het vorige spel na te denken, en vergat te vluchten uit een gedoubleerd contract. Ben daar niet zo goed in, een spel van me af zetten, toch eens beter op letten en er wat aan doen.

Er zijn er op StepBridge nogal wat die na 2 slechte scores zomaar weglopen, deze p deed dat niet en werd daar helaas niet voor beloond want de slechte scores waren nog niet eens op! Voor weglopers zijn de scores misschien veel belangrijker dan voor mij, maar toch vind ik dat weglopen niet netjes is. Ik sta nu in paren op niveau "9*" en in butler op "8", maar wat stelt dat nou voor? Ik speel voor de gezelligheid en af en toe een mooi spel. Die komen nog :-)

Thursday, September 01, 2005

Weak Two's

Een beschrijving van de zwakke twee opening, in het Engels, staat op de website van Eddie Kantar.
Antwoorden op 2X:

Google
Web jfjacob.blogspot.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?