.comment-link {margin-left:.6em;}

Monday, September 12, 2005

Jack bridge verslaat topspelers!

In de laatste editie van het bridgeblad IMP staan alweer "wedstrijden" tussen computerprogramma Jack en bekende nederlandse bridgers. Voor deze wedstrijden worden ALLE KAARTEN VAN TEVOREN INGEVOERD in het computerprogramma. Wat voor excuses men ook verzint, dit is en blijft volstrekt onacceptabel! Het is heel knap hoe Jack double dummy problemen kan oplossen, maar bij een wedstrijd hoort dat je de informatie beetje bij beetje krijgt. Je mag gewoon niet in de andere kaarten kijken, ook al zweer je bij hoog en bij laag dat je die informatie niet zult gebruiken.

Als redenen om kaarten vantevoren in te voeren noemt men dat er dan maar 1 computer nodig is en om tijd te besparen. Verder wordt nog gemeld dat topspelers het zeker zouden merken als een programma in de kaarten kijkt en dat tijdens officiele computerwedstrijden de kaarten via een netwerk worden doorgegeven.

Als er 2 computerspelers aan de tafel zitten, dan zouden er gewoon 2 mensen moeten zijn die de gebeurtenissen intypen op de laptop, en het spel meespelen zoals de computer aangeeft. Dit kan supersnel en zonder veel tijdverlies. Okee, je moet 13 toetsen intypen als je je kaarten uit de board haalt en als de dummy opengaat, en wat dan nog? De menselijke spelers merken dan nauwelijks verschil met een normale menselijke tegenstander. Als er tijdens officiele computerwedstrijden gegevens via een netwerk doorgegeven worden dan vind ik dat ook raar, dat netwerk moet je dan weer gaan beveiligen enzo.

Ik geloof best dat topspelers het gauw door zullen hebben als het programma echt niet eerlijk zou spelen, maar dat was niet mijn belangrijkste punt. Het zal bovendien ook vast wel mogelijk zijn om vals spel te camoufleren, wie weet hoe goed dat kan. Mijn belangrijkste punt is dat de wedstrijdvorm gewoon zo zou moeten zijn dat het simpelweg niet mogelijk is om illegale informatie te gebruiken. Dat zou op mij in ieder geval veel meer indruk maken!

Comments: Post a Comment

Links to this post:

Create a Link<< Home
Google
Web jfjacob.blogspot.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?