.comment-link {margin-left:.6em;}

Friday, September 16, 2005

Spel 5, "it's a bidders game"

Het nederlandse team is uitgeschakeld in een viertallen toernoooi in Indonesie. Ze verloren in de kwartfinales van team "Indonesian Seniors". Op de vugraphs bij BBO zijn de wedstrijden te zien. Het paar Bertens-Bakkeren is leuk om te volgen op vugraph want ze spelen een natuurlijk systeem. Jammer voor ze, het ging net zo goed met het nederlandse team.

Een spel uit de verloren kwartfinale. Je zit Zuid, niemand is kwetsbaar, en je hebt
8 7 4
B 9 8 3
A 7
A H 9 4
Het bieden gaat

W/- WESTNOORDOOSTZUID

1♠pas1sa*

Het 1sa bod is gealerteerd als forcing (amerikaans systeem). Wat doe je, pas je of bied je iets anders?

Toen ik het voor de eerste keer zag kwam het niet eens in me op om iets anders te doen dan passen. De nederlandse speler in deze situatie in de wedstrijd paste ook. Het was Huub Bertens of Ton Bakkeren, de vugraph uit Indonesie bevatte veel fouten wat de namen betreft dus wie het was is niet zeker. Maakt ook niet uit. Na "pas" ging het bieden verder met 2♣ bij West en 2♠ bij Oost wat het eindcontract werd en wat precies gehaald werd. Het hele spel:
West / - B 10
A V 10 4 2
8 6 5
9 3 2
A H 9 3 2 V 6 5
H 7 N 6 5
B 3 W        O V 10 7 2
H B 8 4 Z V 10 6 5

8 7 4
B 9 8 3
A H 9 4
A 7
Het winnende eerste bod voor Zuid hier is "dbl". Voor Noord-Zuid zit 3 er in. En dat werd in de gesloten kamer geboden en gemaakt. Gevolg: 6 IMPs naar Indonesian Seniors. En dan te bedenken dat Nederland de wedstrijd met maar 5 IMPs verschil verloor (88-93 over 40 spellen). Hoe moet je "dbl" bedenken? Misschien is het goed om net te doen alsof er rechts van je 1♠ geopend is, als je dan "dbl" zou zeggen moet je het na zo'n forcing 1sa ook doen? Interessant commentaar van de vugraph was dat de Zuid-hand 3 1/2 snelle slagen heeft, en dat snelle slagen niet tot hun recht komen in de 4-3-2-1 wereld van puntentellen (en waar boeren overgewaardeerd zijn). Ik vond het leerzaam. In de gesloten kamer ging het bieden

W/- WESTNOORDOOSTZUID

1♠pas2♠dbl
rdbpaspas3
pas3paspas
pas


Comments:
This comment has been removed by a blog administrator.
 
Post a Comment

Links to this post:

Create a Link<< Home
Google
Web jfjacob.blogspot.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?