.comment-link {margin-left:.6em;}

Saturday, October 22, 2005

misverstanden

In de butler was ik achter elkaar van nivo 8 naar nivo 4 gedegradeerd. Dat kan dus zomaar op step als je pech hebt. Scoren lukte niet echt en bijna ieder klein misstapje kostte punten. Volgens mij kun je met paren de boel wat beter in de hand houden, zou dat aan het compensatiesysteem liggen? Misschien zouden ze met butler na iedere 60 spellen promotie of degradatie moeten doen. De meeste punten gingen verloren door slecht bieden: in het verkeerde contract belanden of de tegenstanders onterecht iets laten spelen.

Voor de weg terug heb ik maar steeds het systeem van de toevallige partner gespeeld, maar met de volgende regel op mijn kaart:
"Jouw kaart ok, maar dbl op deelscore is nooit straf!"
Dat blijkt best aardig te werken, met een paar haperingen ging het weer naar boven, vandaag op 9. Ik merkte dat strafdoubletten vaak niet effectief zijn op step met onbekende partners, dus zo kwam ik er op. Met deze regel kun je in een heleboel normaal onduidelijke situaties extra punten en/of de ongeboden kleuren aangeven. Een nadeel is uiteraard dat je niet meer een lekker strafdoublet kunt geven, je moet dan passen en maar hopen dat partner het bieden wil openhouden met dbl. Ik verwachtte eigenlijk veel weerstand tegen de regel, maar dat blijkt reuze mee te vallen.

Biedmisverstanden vind ik het grote probleem van het spelen met toevallige partners op step. Je hebt al een handicap doordat je vaak niet de conventie kunt spelen die je nou net op dat moment nodig hebt, maar dat is nog niets vergeleken bij een misverstand. Zo speelde een partner uit Wallonie bijvoorbeeld een Niemeyer variant die net ietsje anders werkt dan hier, hup -14 IMP.

Wat is het jammer dat we in Nederland niet een goed speelbare standaard hebben, zoals de engelsen bijvoorbeeld hebben voor engels acol. Ik vind de biedermeijer initiatieven op zich goed, maar de uitwerking niet. Het is niet compleet genoeg, er wordt nogal wat open gelaten dat ingevuld moet worden door een partnership. Wat ik graag zou willen is een simpel natuurlijk systeem dat toch competitief is. Step Groen vind ik te simpel, jammer. Wat een onzin om daar nou geen negatief doublet, geen 4e kleur forcing en geen controle biedingen in te stoppen. Step Rood is enigszins speelbaar, maar helaas gebaseerd op 5-kaart hoog. Ik vind 4-kaart systemen veel leuker en avontuurlijker, maar ja, dat is persoonlijk. Volgens Mike Lawrence komt het bij vierkaart systemen vooral aan op je kaartwaardering en gevoel, terwijl bij vijfkaart systemen de techniek de doorslag geeft. Hij heeft een Two-Over-One boek geschreven waarin hij schrijft dat het voor deelscores en manches allemaal niet zoveel uitmaakt, maar dat bij de slemspellen vijfkaart systemen de overhand hebben.

Hoe zou een 4444 systeem werken met de afspraak dat 2/1 mancheforcing is? Het 1sa antwoord op een 1H of 1S opening wordt dan forcing. Interessant, ga ik eens op studeren.

Comments: Post a Comment

Links to this post:

Create a Link<< Home
Google
Web jfjacob.blogspot.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?