.comment-link {margin-left:.6em;}

Thursday, November 03, 2005

JJ4x4

Ik heb ook een 4444 systeem. Een 4444 systeem is volgens velen leuker dan een 5M systeem, heeft minder afspraken nodig, maar vergt meer van je kaartwaardering om het goed te doen. Leuk als je ervan houdt om 1♠ te kunnen openen op een vierkaart!

Het systeem heet "JJ4x4", uitgesproken als "Jeep".

Ik heb het gebaseerd op Engels Acol, uitgebreid met 2/1 MF, minor-suit-Stayman in plaats van Baron, andere 2-openingen, en alle soorten take-out doubletten op deelscores. Bijzonder is dat spellen met 10-13 punten en een 5-kaart hoog met 2M geopend worden.

De gedachte achter het systeem is dat het leuker is om een 4444 systeem te spelen maar dat het toch competitief moet zijn. De 1/♠ openingen worden alleen met gezonde handen gedaan, zodat het biedverloop erna makkelijker is dan wanneer het ook met zwakkere handen gedaan kan zijn. Dit heeft meteen tot gevolg dat het nu mogelijk is om 2/1 MF te spelen na een 1M opening en toch een 1sa antwoord als niet-forcing te behouden. De zwakke sans zit erbij omdat ik het leuk vind om die te spelen en hij past ook heel mooi in het systeem. De regel "dbl nooit voor straf op een deelscore" zit erbij om alle misverstanden op dit gebied te voorkomen en omdat hij in de praktijk erg goed blijkt te werken. Als het in ingewikkelde situaties niet duidelijk is of het dbl "support" of "responsive" ofzo is dan moet je maar verzinnen hoe je het zelf graag zou spelen, waarbij je als richtlijn neemt dat het kort is in de kleur of kleuren van de tegenstanders.

Systeem JJ4x4:
4444 met zwakke sans, 2/1 MF na 1M, en dbl op deelscores is nooit straf.
1sa=11-13: Stayman;Jacoby;2♠=minor-suit-Stayman;3X=MF
2♣=zw./sterk/23-4sa
2=multi/25+sa: -2sa-3♣=min, 3=min♠, 3=max♠, 3♠=max
2=5-kaart, 10-13 pt: -2sa-3=10-11
2♠=5-kaart, 10-13 pt: -2sa-3♠=10-11
2sa=20-22: Niemeyer;Jacoby;3♠=minor-suit-Stayman;3sa=echt;4X=MF
4e kleur=MF;CBS;RKC1430;Swine;Michaels;Unusual sa;weak jumps
SIGN: hoog-laag = aan/even, Lavinthal, h-l in troef=oneven aantal troeven
UITK: 4e; A voor deblokkade of count; H voor aan/af;
De 14-16sa handen gaan via 1X en het goedkoopste sa rebid. Voor dit rebid slaan we een eventueel nog biedbare hogere kleur op 1-niveau over zodat we onze puntenrange duidelijk maken. De overgeslagen hoge kleur hoeft niet verloren te gaan want we spelen Check-Back-Stayman (CBS). Openaar belooft dus een 14-16sa met het goedkoopste sa rebid.

In bijvoorbeeld Standard English Acol open je met een 4441 met een singleton klaveren met 1 als je 12 punten hebt. Wij moeten dan 1 openen want 1 zou ongeveer 14 punten beloven.

De puntenranges in het systeem zijn richtlijnen, geen starre regels. Een 1/♠ opening belooft meestal 14 punten of meer, maar kan bijvoorbeeld ook gedaan worden met 13 punten en een zeskaart als je de hand te goed vindt om met 2/♠ te openen. Een ander voorbeeld is een 1sa opening met een fraaie 10-punter.

Extra afspraken voor Jeep

Nadat WIJ openen

1♣-(pas)-3
Shows a weak hand with seven modest hearts and 4 shows a weak hand too but with even longer hearts.

1-(pas)-1-(pas);  1sa-(pas)-3
Forcing.

1-(1♠)-2♠*

When partner opens the bidding with one of a major and there is an overcall, a cue bid by responder shows a balanced game forcing raise. You promise at least four card support for the major.

Aangezien we een zwakke sans spelen is het belangrijk om een fit te kunnen vinden als onze 1sa opening gedoubleerd wordt. We spelen hiervoor de Swine conventie. Samengevat:

1sa-(2♠)-dbl
We spelen ook negatief doublet als partner 1sa heeft geopend. Het doublet belooft 20 of meer punten samen en het belooft een vierkaart in de ongeboden hoge kleur(en). We spelen geen "systems on" meer als het volgbod na 1sa anders is dan "dbl". Dus verder 1sa-(2♣)-2=4-krt (zonder een 4-krt ♠, of een 5-krt ) en 1sa-(2)-2♠=5-krt (want neg. dbl beschikbaar voor de 4-krt).

2-(dbl)-3♣*

When your partner makes a preemptive two or three bid and your RHO makes a takeout double, it is effective to play that a bid by you in a new suit says that you want partner to lead that suit. You promise trump support for partner, he is to return to his suit if the next player passes.

Antwoorden op 2M:

Nadat ZIJ openen

(1♣)-pas-(pas)-1sa
A NT call here in the balancing seat shows around 12 to 16.

(1♣)-pas-(pas)-2sa

The unusual notrump is not in effect after a one bid is passed out. 2NT is natural, 19-20.

Soms is een sprongvolgbod toch sterk
Een sprongvolgbod is zwak maar er zijn uitzonderingen. Het heeft in het algemeen geen zin een sprongvolgbod zwak te spelen als de tegenstanders al veel van elkaar weten.
In 4e hand na 1X-pas-pas-? is een sprongvolgbod sterk: ca. 12-16 pt, goede 6krt.
Als de tegenstanders een fit hebben gevonden, na bijvoorbeeld 1X-pas-2X-? dan is een sprongvolgbod sterk.
Een sprongvolgbod is niet zwak na een preemptieve opening, ook niet na multi.

(1)-2-(pas)-2♠
Niet-forcing, maximaal ca. 10 punten

(1)-2♣-(2)-4/5♣

A jump raise of an overcall by partner is preemptive showing four or more trumps, good shape, and in the area of three to six high card points.


Comments: Post a Comment

Links to this post:

Create a Link<< Home
Google
Web jfjacob.blogspot.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?